Rosa Maria Cano

Usuària de la Biblioteca Central de Castelldefels

“Les biblioteques permeten somiar, trobar móns nous i donar vida a la imaginació”

Sóc una persona enamorada dels llibres des de la infantesa. Llegir és la meva afició més destacada i compartir aquest entusiasme amb la gent m’omple moltíssim. Visc a Castelldefels i porto 18 anys dedicats a l’ensenyament. També m’encanta nedar, escoltar música, les llengües, passejar per la platja i estar amb la meva família i els meus amics. I sobretot, sempre aprendre de la vida una mica més.

Per mi, la inauguració de la primera biblioteca al poble quan tenia vuit anys va suposar una gran oportunitat. Jo ja passava estones a la Biblioteca Sant Jordi llegint Los cinco, Torres de Malory o Julio Verne, però com que no podia tenir carnet de préstec havia de marxar deixant la intriga i la màgia d’aquelles aventures a mitges. La nova biblioteca al costat de l’escola va omplir les meves estones de lleure: allà vaig descobrir una edició preciosa de La dama de blanco de Wilkie Collins, vaig jugar als llibres de tria la teva aventura amb els meus companys de classe i vam fer deures.

La biblioteca m’ha aportat molts bons moments a la meva vida. Quan anava a escola era el punt de trobada amb amics i companys. I no només per fer deures, sinó sobretot per comentar llibres i jugar a uns llibres de jocs d’imaginació amb els que podíem passar-hi hores! També ha estat el lloc per preparar exàmens importants per a la meva vida professional, un espai de cultura per participar en conferències o tertúlies literàries, conèixer a escriptors o saber una mica més de novel·la negra de la mà del Paco Camarasa.

Quan va néixer la meva filla va ser un punt d’informació sobre la maternitat i un univers màgic per ella quan tocava contes i escoltava històries de fantasia. Jo mateixa, cada vegada que agafo materials en préstec sento un neguit pel que estic a punt de descobrir.

Sense la biblioteca, estic segura que la meva vida hagués estat una mica més gris. Segurament hauria après moltes menys coses i m’hauria perdut llegir obres que han estat descobriments personals en un moment donat de la meva vida. Tots tenim una banda sonora musical de la nostra vida i de la mateixa manera jo tinc també una sèrie de llibres que m’han acompanyat sempre i que de vegades torno a llegir: Otra vuelta de tuerca de Henry James va marcar la meva adolescència, Mirall trencat de la Rodoreda va determinar el meu interès per la dimensió desconeguda i la vessant gòtica…

Crec que les biblioteques milloren la vida de la gent, permeten un accés fàcil a la cultura, posen a l’abast de tothom les eines informàtiques i tecnològiques, obren possibilitats infinites de coneixement (idiomes, història, cuina…), ofereixen activitats lúdiques i són un punt de trobada per compartir la passió per la lectura, millorar les oportunitats laborals, practicar idiomes i sobretot somiar, trobar móns nous i donar vida a la imaginació.Els comentaris estan tancats.