Sònia Fernández

Usuària de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa de Parets del Vallès

G_Sonia Fernandez

“Les biblioteques ens ensenyen a pensar, a voler dedicar-nos temps a nosaltres o als nostres, a obrir-nos als altres”

Em dic Sònia. Tinc 44 anys, sóc auxiliar de biblioteca a Can Butjosa i visc a Lliçà de Vall. Sóc pedagoga i m’encanta la lectura de tota la vida. Les meves aficions són la lectura i tenir cura de les meves dues filles i el que més m’agrada de la meva feina és ajudar a descobrir als nens i nenes que els llibres els poden acompanyar al llarg de tota la seva vida. M’encanta explicar contes, principalment rondalles, i també m’agrada molt viatjar, sortir del meu entorn i conèixer llocs nous amb el meu marit.

La meva relació amb la biblioteca comença als 13 anys, amb motiu de la seva inauguració. Jo vivia al mateix carrer i als estius venia a donar un cop de mà a la Mercè i la Mita, folrava llibres, feia fitxes i deixava que em recomanessin llibres que llegia voraçment.

La biblioteca m’ha aportat la capacitat de moure’m per qualsevol biblioteca i pels seus catàlegs sense necessitar cap mena d’ajut. Quan més ho vaig notar va ser a la biblioteca de la facultat de ciències de l’educació, a Barcelona. Mai vaig necessitar cap assessorament: catàlegs, tesaurus, seccions diferents, tot m’era familiar o disposava de recursos propis per moure’m amb comoditat.

També va reforçar la meva consciència de persona lectora. Intuïtivament penso que em va donar una mena de plenitud personal que m’ha ajudat moltíssim en moments difícils. La lectura m’ha ajudat a aprofundir en el pensament complex i a desenvolupar cadenes d’idees que m’han ajudat a enfrontar situacions molt complicades. I relaciono totalment la lectura amb la biblioteca, que va ser un dels bastions, si bé no l’únic, en la meva formació com a lectora. La biblioteca m’ha fet descobrir infinitat de llibres que no m’haguessin arribat mai a les mans. I sento gratitud.

Sense la biblioteca no sé si hagués descobert la meva faceta de contacontes. Crec que una part de mi no seria la mateixa sense aquesta biblioteca. No sé com hagués estat, però estic segura que seria diferent. Crec que igualment seria lectora, però no hagués arribat a conèixer tants i tan bons llibres ni de bon tros.

Crec que un bon ús de la biblioteca millora la vida de la gent. Els llibres ens ajuden a parlar amb nosaltres mateixos, a escoltar-nos, a entendre’ns, a acceptar-nos, a entendre els altres i a escoltar altres maneres de ser i de pensar. Ens proporcionen cadenes de pensaments i pensament abstracte. Les biblioteques ens ensenyen a pensar, a voler dedicar-nos temps a nosaltres o als nostres, a obrir-nos als altres. Donen qualitat de vida a l’àrea que atenen. És un espai on les idees flueixen, la convivència es dóna de manera obligada, tots tenim els mateixos drets. Les biblioteques són plenes d’humanitat.Els comentaris estan tancats.