Xavier-Daniel

Usuari de la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp

“La biblioteca pública, a part dels coneixements, m’ha aportat el desenvolupament del vincle que sempre he tingut amb la biblioteca de la meva vida. Una descoberta social, coneixent persones que tenen inquietuds literàries. És un espai on em trobo realitzat doncs puc consultar qualsevol dubte que tingui i que recomano a tothom que vulgui créixer social i culturalment.”

Sóc en Xavier-Daniel, des de fa uns quants anys sóc membre de la Junta Directiva del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya i membre de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics. En l’actualitat segueixo sent el director i programador del Festival Internacional de Cinema FICGLB (2001-2015), que vaig fundar promocionant joves cineastes catalans, europeus i llatinoamericans, especialment. És organitzat des de Conques (Pallars Jussà), el poble on visc.

Vaig néixer i em vaig criar entre llibres, doncs l’habitació que tenia al costat era una biblioteca… Aquests serien els meus primers vincles. D’adolescent viatjava a Perpinyà per poder adquirir llibres que en aquells anys estaven prohibits perquè eren editats en català i els passava per la frontera amagats. En la joventut, m’agradava freqüentar cercles culturals per aprendre de les persones grans, de la seva saviesa i experiència, amb l’amistat que m’unia als escriptors com Maria Aurèlia Capmany i Vidal Alcover, i a França amb Marguerite Duras, Yves Navarre, Jean-Louis Bory…

Després de la Filmoteca, que per a mi és el temple de la imatge -la meva vida-, la Biblioteca és també més que un espai social o que un servei cultural, que m’aporta diàriament coneixements. La biblioteca pública, a part dels coneixements, m’ha aportat el desenvolupament del vincle que sempre he tingut amb la biblioteca de la meva vida. Una descoberta social, coneixent persones que tenen inquietuds literàries. És un espai on em trobo realitzat doncs puc consultar qualsevol dubte que tingui i que recomano a tothom que vulgui créixer social i culturalment.

Seria impossible d’imaginar que mai hagués tingut contacte amb la biblioteca. És essencial per a mi i la meva dedicació. La meva passió és el cinema, és a dir, imatge i text; moltes vegades escrivint el guió d’una pel·lícula treballem adaptacions literàries, encara que són pocs els films que superen la qualitat del llibre adaptat (per a mi només ho han aconseguit el geni d’ Orson Welles amb El procés de Kafka i François Truffaut amb La novia vestía de negro).

Crec que le biblioteques milloren la vida de la gent, et donen molt més de tot allò que tu li puguis donar. Milloren la vida de la gent en molts aspectes, doncs es tracta de desconnectar del món exterior i en el meu cas, centrar-me en una autèntica filosofia de vida, introduir-me en el món de la paraula dels altres i gaudir de l’aprenentatge diari. En el cas de la Biblioteca de Tremp hi ha una mancança d’activitats al llarg de l’any.Els comentaris estan tancats.